REGRESSIETIETHERAPIE:

Wat is Het, Hoe werkt het en wat kan je ermee?

Van Nu tot 0

Ontdek het Zelf. Ontdek JeZelf.
 

Wat is Regressietherapie?

Regressietherapie is een vorm van psychotherapie, waarin er gebruik wordt gemaakt van trance en waarin ervan uit wordt gegaan dat alle problemen ooit ergens in het verleden tijdens een traumatische ervaring ontstaan zijn - of de optelsom zijn van meerdere ervaringen - en dat deze zich op mentaal, emotioneel, lichamelijk en/of spiritueel vlak negatief uiten in de vorm van onaangename reacties en klachten: oftewel symptomen.

Van Symptoom naar oorzaak

Deze symptomen (bv verkrampt hart, migraine, relatieproblemen, onzeker zijn) worden steeds weer geactiveerd in situaties die lijken op de problematische ervaring uit het verleden die nooit is geëindigd. De symptomen zijn dus enkel de ingang en leiden je uiteindelijk altijd naar de oorsprong van het echte - dieperliggende - probleem.

Verschil regressietherapie en reïncarnatietherapie

Met regressietherapie ga je terug in je persoonlijke geschiedenis naar het allereerste moment dat je probleem ontstond. Dit kan van Nu tot 0 (het moment van jouw conceptie) zijn. Met reïncarnatietherapie ga je terug naar voor je ‘0’de levensjaar, voor het moment van de conceptie van jou door je ouders (of met behulp van iemand van buitenaf: ivf).


Hoe werkt Regressietherapie?

TRANCE, JE ONDERBEWUSTZIJn EN JE HOGER ZELF

In essentie vormen trance, je onderbewustzijn en je hogere zelf een samenhangend geheel dat je helpt om de diepere lagen van jezelf te verkennen én te begrijpen.

Trance is een staat van bewustzijn waarin ons bewustzijn verschuift van de alledaagse (gewone) realiteit naar een meer gefocuste, innerlijke staat. Het is een natuurlijke staat die we allemaal ervaren, bijvoorbeeld wanneer we helemaal opgaan in een boek, film of dagdroom. Ons onderbewustzijn is als een reservoir van herinneringen, overtuigingen, emoties en gewoonten die diep opgeslagen ligt in het deel van ons bewustzijn dat buiten ons dagelijks bewustzijn valt. Tijdens trance kunnen we rechtstreeks communiceren met dit onderbewuste deel van onszelf. Het Hogere Zelf is het hogere aspect van ons bewustzijn, verbonden met spiritualiteit en de diepste kern van wie we zijn. Het vertegenwoordigt onze hoogste waarden, doelen en intuïties. Door ons af te stemmen op ons hogere zelf, ervaren we vaak een gevoel van verbondenheid, wijsheid en leiding. Dit kan ons helpen bij het verkrijgen van inzichten, het ontvangen van leiding en het verbinden met onze diepere doelen en waarden. Het hogere zelf fungeert als het ware als een kompas dat ons de weg wijst naar groei, heling en vervulling.

HERBELEVING VAN DE AANLEIDING EN OORZAAK VAN HET PROBLEEM

Tijdens een herbeleving van het probleem of het trauma, kan je moment voor moment bewust ervaren en inzien wat er allemaal gebeurt voor, tijdens én na het beleven van het probleem of trauma. Soms worden hele nadelige besluiten zelfs in minder dan een seconde besloten.

Zo ontdek je:

  • Waar het probleem ooit ontstaan is

  • Wanneer het probleem ontstaan is

  • Waardoor het probleem ooit ontstaan is

  • Wat er nu nog doorwerkt

  • Hoe het nu nog doorwerkt

  • Waarom het jou ‘overkomen’ is en waarom je er niet vanaf kwam

  • Wat je kan doen om het te veranderen

Zo ervaar je:

  • wat er veranderde in je gedachten

  • wat er veranderde in je lichaam *welke emoties je niet kon uiten en nog steeds vastzitten als gevolg van die ervaring

  • welke negatieve overtuigingen je bent gaan geloven (over jezelf en je omgeving)

  • wat er nu nog doorwerkt in jouw leven en waar het in doorwerkt

VOORBEELD

Je bent ontslagen door je werkgever. ‘Het ontslag’ bezorgde je ‘verdriet in je borst, boosheid in je hoofd, gespannen schouders, gedachten en gevoelens van ‘niet goed genoeg zijn/het niet waard gevonden worden/buitengesloten worden’. En die gevoelens van ‘niet goed genoeg zijn’ zorgen voor hoofdpijnen, verkrampte spieren, niet goed in slaap kunnen vallen en niet goed kunnen doorslapen (geen rust kunnen vinden), waardoor de relatie met de thuisomgeving ook gecompliceerder, minder verbonden en problematischer is. Iedereen leeft op gespannen voet. Precies datgene wat je in je jonge jaren thuis ook hebt meegemaakt met je ouders, alsof het niet om jou draaide, waardoor je jezelf bent gaan inhouden en je jezelf niet goed genoeg bent gaan vinden. Precies datgene wat je ervaarde toen je ontslagen werd…

☞ Dat betekent dus soms dat het probleem waarvan je dacht dat dat het probleem was uiteindelijk helemaal niet het echte probleem bleek te zijn geweest.


"Soms is het probleem helemaal niet het echte probleem."

Van 0 tot Nu, Terug in je Persoonlijke Geschiedenis

Van 0 tot 7

Vaak komt iemand uit in de vroege kindertijd, tussen 0 en 7 jaar. Tussen 0 en 7 sta je het meest open en ben je het meest beïnvloedbaar door je omgeving. Veel patronen, overtuigingen en gedragingen ontstaan hier. Vaak zonder dat we ons hier echt bewust van zijn.

Deze worden in therapietermen innerlijke kinderen genoemd. Wanneer ze een positieve bijdrage aan jou leveren noemen we het magische innerlijke kinderen. Wanneer ze geblokkeerd zijn - en verdrietig - noemen we ze gekwetste innerlijke kinderen.

Je kan op 2-jarige leeftijd besloten hebben, nadat je heel hard gehuild heb om je moeder omdat je haar echt nodig had en ze uiteindelijk niet is gekomen, dat het geen zin heeft om aan iemand te vragen om getroost te worden. Wanneer je dit niet heelt in jezelf, heb je een 2-jarige gekwetst (geblokkeerd) innerlijk kind (in je), die nog steeds probeert te ‘overleven’ zonder troost nodig te hebben. Dit kan in het hier en nu veel problemen geven met de partner, de kinderen, collega’s en familieleden, waardoor er een emotionele ‘verwijdering’ ontstaat.

Geboorte

De geboorte is een van de meest intense en transformerende ervaringen die een persoon kan doormaken. Deze ervaring kan diepe emotionele en fysieke indrukken achterlaten, zelfs als we ons er niet bewust van zijn. De geboorte is onze allereerste ervaring van scheiding van de moeder. Voor sommige mensen kan dit een gevoel van verlatenheid of angst opwekken dat zich later in het leven kan manifesteren als een mentaal, emotioneel of fysiek trauma. De geboorte is een zeer fysiek intense gebeurtenis, zowel voor de baby als voor de moeder. De druk, het proces van bevallen en mogelijk complicaties kunnen trauma veroorzaken dat opgeslagen blijft in het lichaam en later kan leiden tot gezondheidsproblemen of psychosomatische klachten. Ook kunnen er tijdens de geboorte intense emoties zoals angst, paniek of verdriet van de moeder worden overgedragen op de baby. Deze emotionele imprinting kan invloed hebben op de emotionele ontwikkeling van het kind en bijdragen aan latere emotionele problemen of traumatische reacties. En soms kan de geboorte-ervaring als een blauwdruk dienen voor latere trauma's of moeilijke situaties in het leven van een persoon.

 
 

ZWANGERSCHAP

Tijdens de negen maanden van zwangerschap ondergaat een baby een reeks van ervaringen die van invloed kunnen zijn op zijn latere leven. Dit omvat niet alleen de fysieke ontwikkeling, maar ook emotionele en psychologische indrukken (imprintingen of programma’s) die worden opgedaan in de buik en baarmoeder van moeder.

De emotionele staat van de moeder tijdens de zwangerschap kan aanzienlijke invloed hebben op de ontwikkeling van de baby. Stress, angst, geluk, en andere emoties kunnen worden overgedragen op de foetus via hormonen en fysieke signalen. De band tussen moeder en baby begint al voor de geboorte. Deze vroege hechting kan het gevoel van veiligheid en welzijn van het kind na de geboorte beïnvloeden. Een verstoorde hechting tijdens de zwangerschap kan bijvoorbeeld leiden tot latere hechtingsproblemen. Onopgeloste kwesties uit de baarmoederperiode kunnen resulteren in emotionele blokkades, onverklaarbare angsten of gedragspatronen. Door zich bewust te worden van de invloed van de zwangerschapsperiode kunnen cliënten een dieper begrip van zichzelf ontwikkelen. Dit kan hen helpen om gezondere keuzes te maken en een gevoel van empowerment te ervaren in hun dagelijks leven.

CONCEPTIE

Tijdens de daadwerkelijke daad (de conceptie) - én de momenten daarvoor - ontstaan er op één moment uit twee individuen tijdens een energetische, seksuele, creatieve daad een nieuw leven (ziel) met een energetische blauwdruk. Bij deze conceptie komen de genen van beide ouders samen en vormen de genetische blauwdruk van het individu. Deze genen bepalen niet alleen fysieke kenmerken, maar ook vatbaarheid voor bepaalde ziekten, persoonlijkheidstrekken en emotionele patronen. Daarnaast kunnen epigenetische factoren, zoals de omgeving van de moeder, de manier waarop genen tot expressie komen beïnvloeden.

De emotionele toestand van de ouders ten tijde van de conceptie kan aanzienlijke invloed hebben op de ontwikkeling van het kind. Positieve emoties zoals liefde en geluk kunnen een positieve impact hebben, terwijl negatieve emoties zoals stress, angst of spanning kunnen leiden tot onbewuste emotionele patronen bij het kind. De conceptie legt de basis voor prenatale programmering, waarbij de omgeving van de baarmoeder en de ervaringen van de moeder tijdens de zwangerschap de ontwikkeling van het kind beïnvloeden. Dit kan van invloed zijn op de gezondheid, het gedrag en de emotionele welzijn van het individu na de geboorte. Ook onverwerkte emoties of ervaringen rondom de conceptie kunnen later in het leven van een persoon tot uiting komen als emotionele blokkades, onverklaarbare angsten of relatieproblemen. Deze onbewuste patronen kunnen invloed hebben op het dagelijks functioneren.

Vader is in moeder en terwijl hij met vrijt, denkt hij aan zijn werk, aan alle dingen die nog gedaan moeten worden, “Ik moet nog zoveel doen, er is nog zoveel niet af.”. Moeder wil helemaal opgaan in het moment, maar merkt dat haar man er niet helemaal bij is (bij haar is). Hierdoor heeft ze moeite met genieten van haar lichaam en het samen zijn.
Later in je leven heb je last om ‘in het moment’ te blijven, overspoel je je met werk waar geen einde aan komt of niet af komt, terwijl je op bepaalde gebieden in je relatie je je niet gewaardeerd voelt en moeilijk van lichamelijk contact met je partner kan genieten, omdat je continu het gevoel hebt dat er wat ‘mist’.

Terug in je voorouderlijke lijn/dna/genen

Je hebt vast weleens een keer gehoord dat je iets hebt of doet ‘wat je van iemand in de familie hebt’. Wanneer je niet gelooft in vorige levens (reïncarnatie) kom je, als het ‘erfelijk’ bepaald is of 'in de genen' zit, uit bij je voorouderlijke lijn. Dit kan weleens tot (maximaal) 7 generaties terug gaan, waar het allereerste zaadje werd geplant voor het probleem van iemand, zoals een ‘familievloek’. Die familievloek blijkt uiteindelijk een blokkade te zijn, een negatieve overtuiging, die door niemand in de voorouderlijke lijn ooit is opgelost.

Voor je 0-de jaar

Je kan zelfs vér voorbij het moment van jouw conceptie. En dan hebben we het over reïncarnatietherapie.

 

REÏNCARNATIETHERAPIE:

WAT IS HET, HOE WERKT HET EN WAT KAN JE ERMEE?

VAN 0 TOT HET BEGIN

WAARVOOR IS

REGRESSIE- EN REÏNCARNATIETHERAPIE

GESCHIKT?

Voorbeelden

en Ervaringen