KARMISCHE RELATIES

EN RELATIEPROBLEMEN

Een nieuwe tijd voor Relaties

De grote spiegel


 

Relaties zijn de bron van de allerdiepste emoties in ons, variërend van grote vreugde, tot diepe haat en pijn. Begrijpelijk, want in een relatie word je je bewust van de innerlijke pijn die uiteindelijk veel ouder blijkt te zijn dan de relatie die je hebt. Soms zelfs ouder dan jouw menselijk bestaan, afkomstig uit een lang vervlogen verleden in jezelf.. Wanneer je je hier niet bewust van bent of wordt, kan je weleens in een extreem pijnlijke en karmische relatie terecht komen - en blijven -.

 

De zoektocht naar eenheid (in onszelf)

Zeker in man/vrouw liefdesrelaties, proberen we vaak een soort staat van eenheid te bereiken. Maar wanneer die staat van zijn niet bereikt wordt, voelen wij ons niet geaccepteerd, niet gerespecteerd, niet gezien, niet gevoeld, niet gehoord of afgewezen. Wat dan gebeurt is dat je gaat strijden of vechten om de liefde, acceptatie of goedkeuring van je partner. Hieruit voort komen macht- en controlespelletjes. Immers, de ander gaat aanvallend of defensief reageren of in z’n schulp kruipen (bevriezen). En dat zorgt er weer voor dat je je afgewezen voelt, waardoor je nog harder moet vechten. Lees: het begin is van een destructieve relatie Dit betekent dat je je eigen individu ondergeschikt maakt aan de ander - en je relatie - en ook dat je je oude wonden niet zijn geheeld. Iets wat niet de bedoeling kan zijn van het (jouw) leven. Kort gezegd: de verantwoording voor het Zelf wordt afgeschoven op de partner.

 

Wat is een Karmische Relatie?

Karmische relaties zijn relaties tussen mensen die elkaar kennen uit eerdere vorige levens en die intense emoties met betrekking tot elkaar hebben ervaren. Kenmerkend voor een karmische relatie is dat de beide partners onopgeloste emoties hebben, zoals schuld, angst, afhankelijkheid en jaloezie. Door deze onopgeloste zaken voelen zij zich tot elkaar aangetrokken. Het doel van hun ontmoeting is om deze onopgeloste zaken te helen - in zichzelf. Dit gebeurt door hetzelfde probleem weer te ensceneren. De bedoeling is dat de partners dit keer een andere keuze maken. En zodanig doorontwikkelen naar nog diepere en mooiere lagen in zichzelf en elkaar.

Het karmische probleem komt niet van buiten, maar van binnen

Vaak lijkt het wel alsof iets van buiten ons pijn doet, iets wat je partner wel of niet heeft gedaan, iets waar je collega niet op reageerde, waardoor wij ons afgewezen voelen. En daarom denk je vaak dat de oplossing ook bij de ander ligt, in zijn/haar gedrag. In eerste instantie lijkt dat allemaal logisch. Verandert de ander dan is het probleem opgelost. Dat kan vaak een tijdje goed gaan.

Hoe herken je een Karmische Relatie?

Je herkent een karmische ontmoeting door het feit dat de andere persoon je ‘bekend’ voorkomt. Vaak is er ook een wederzijdse aantrekkingskracht. Iets is er in de lucht wat je naar elkaar doet trekken en elkaar wil leren kennen. Als de mogelijkheid zich voordoet, kan deze sterke aantrekking uitgroeien tot een liefdesrelatie of een zware verliefdheid. De emoties die je ervaart kunnen zo overdonderend zijn dat je denkt dat je je tweelingziel of soulmate gevonden hebt. Echter, de dingen zijn (vaak) niet zoals ze lijken…

Verwikkeld in een Psychologisch conflict

In zo’n relatie zijn er ook problemen die vroeg of laat de kop opsteken. Vaak komen de partners in een psychologisch conflict terecht, waarin macht, controle en afhankelijkheid de hoofdingrediënten zijn. Zij spelen hiermee een oud iets uit, uit een vorig leven. Bijvoorbeeld, moeder-kind, baas-werknemer, geliefden, etc. Maar altijd worden ze geraakt door een diepe pijn in elkaar door ontrouw, macht of misbruik. Tussen hen is een ontmoeting geweest die haar littekens en diepe wonden heeft achtergelaten. Dit is waarom de krachten van aantrekking en afstoting (walgen) zo heftig kunnen zijn wanneer ze elkaar weer ontmoeten in een nieuwe incarnatie.

 
8 Kenmerken van een Karmische Relatie

 1. Repeterende patronen. Een karmische relatie kenmerkt zich vaak doordat de relatie steeds ‘uit en aan’ gaat. Ook wanneer je continu dezelfde repeterende afbrekende patronen herhaalt in de relatie. Deze relaties blijven ‘hangen’. Er zit geen groei in. De enige groei zit in het loslaten ervan.

2. Egoïsme.  In karmische relaties worden de grenzen van elkaar niet geaccepteerd. Het gaat meer om de persoon zelf, dan om de andere persoon. En doordat iemand meer met zichzelf bezig is dan met de ander vormen er destructieve, (soms) gewelddadige en afhankelijke (verslaving) patronen.

3. Verslavend en gepassioneerd. Karmische relaties worden gekarakteriseerd door hele hoge pieken en hele diepe dalen op het vlak van passie. Ook zit er altijd een bepaalde heftigheid en onvoorspelbaarheid in de relatie.

4. Obsessief. In karmische relaties zit vaak een thema in van ‘hebben’ of ‘toe-eigenen’ van de partner, wat ook kan uitvloeien in stalking wanneer de relatie niet goed loopt of beëindigd is. De partner is het middelpunt van hun universum en de belangrijkste bron van geluk in hun leven. Vandaar dat het belangrijk is voor de partner dat de ander er ook zo tegenaan kijkt.

5. Spontane ‘herkenning en ’Lotsbestemming’. Karmische relaties worden gekenmerkt doordat er een spontane directe aantrekkingskracht is, waarbij het lijkt alsof de ander speciaal voor jou gemaakt is. Je hebt het gevoel de ander al ergens van te kennen en je wordt meteen aantrokken door hen.

Vaak wordt er in karmische relaties gedacht dat men niet zonder de ander kan leven en dat op een of andere manier men voor elkaar bestemd is. Men kan niet begrijpen waarom het maar steeds niet lukt en blijft doorgaan om het ‘goed’ te krijgen. Het is ontzettend moeilijk om de ander te weerstaan en er blijft om een of andere reden een grote aantrekkingskracht van kracht (waardoor je kan denken dat je juist wel door moet gaan met de relatie).

6. Wederzijdse afhankelijkheid. De karmische relatie vergt ontzettend veel tijd, energie en aandacht. Continu ben je aan het werk om iets te balanceren. Hierin gaat al je tijd zitten, waardoor je mentaal, emotioneel en fysiek afhankelijk wordt van de ander en waardoor je het gevoel krijgt dat de sleutel tot het loslaten van jouw pijn bij de ander en zijn/haar gedrag ligt.

7. De grote spiegel/Grote angsten. In karmische relaties komen al die dingen naar boven waar je eigenlijk diep van binnen doodsbang voor bent (de donkere kant van jezelf). Met andere woorden krijg je een spiegel voor van je grootste angsten, kwetsbaarheden en onzekerheden. Dat kan verlatingsangst zijn, verbindingsangst, angst voor afwijzing of verlies en alles wat in jou nog niet aan de oppervlakte is gekomen. In een karmische relatie worden dan ook vaak op precies de verkeerde knoppen gedrukt, waardoor er weer heel veel tijd, energie en aandacht gaat naar het oplossen van het probleem.

8. Ze zijn (vaak) nooit langdurig.  De karmische partner is niet de ware of voor eeuwig, hoe graag je dat ook zou willen. De relatie is geboren vanuit conflict en eindigt (vaker wel dan niet) in conflict. Dat laatste conflict, het uit elkaar gaan, vergt van iemand dat die de relatie volledig los laat, de emoties en het redden van de andere persoon los laat en zich concentreert op het eigen leven.

 

‘Karma’ uitwerken doe je niet samen

Je kan jezelf ook overtuigd hebben dat je samen moet blijven omdat je samen karma deelt en dat je dit moet uitwerken samen. Echter, karma is iets individueels. Vaak is het karma juist dat je relatie los laat, zodat je weer jezelf als ‘heel’ kan ervaren. Het is jouw taak om aan je eigen karma en pijnpunten te werken, niet met de problemen en pijnpunten van je partner. Je hebt alleen verantwoordelijkheid voor jezelf.

VOORBEELD VAN KARMISCHE RELATIE

Vrouw in vorig leven had bezitterige man
Stel je een vrouw voor in een
vorig leven, die een man had die bezitterig en bazig was. Voor een tijdje heeft zij dat geaccepteerd, maar op een bepaald punt accepteert ze dit niet meer en verbreekt de relatie. Hierna pleegde de man zelfmoord. De vrouw voelde zich schuldig en vond ook echt dat ze schuldig was. Had ze hem niet nog een kans moeten geven? Had ze er wel alles aan gedaan om het te laten slagen? De schuld droeg zij de rest van haar leven met zich mee.

In een ander leven ontmoeten zij elkaar weer. Er is een vreemde aantrekkingskracht tussen hen. Aan het begin is de man opvallend charmant en is zij het middelpunt van zijn aandacht. Hij adoreert haar. Ze krijgen een relatie. Maar dan wordt hij steeds meer en meer jaloers en bezitterig. Hij beschuldigt haar van overspel. Zij komt in een innerlijke strijd terecht. Ze is boos dat hij haar valselijk beschuldigd, maar ze voelt ook een vreemde verplichting om vergevend te zijn en hem nog een kans te geven. Hij is een man met problemen (uit zijn jeugd), vindt zij. Hij kan er niks aan doen dat hij bang is om verlaten te worden. Misschien dat ik hem kan helpen om hier vanaf te komen. Ze rechtvaardigt haar gedrag op deze manier maar in feite staat ze toe om haar persoonlijke grenzen geschonden te laten worden.

VRIJ EN ONAFHANKELIJK (LEREN) ZIJN

Het meest bevrijdende wat zij zou kunnen doen is om de relatie te verbreken en haar eigen weg te gaan, zonder schuld. De pijn en angst van haar man is niet haar verantwoordelijkheid. Zijn pijn en haar gevoel van schuld hebben geleid tot een destructieve relatie. Hun relatie was al emotioneel geladen uit een vorig leven. De bedoeling van de vernieuwde ontmoeting is dat de vrouw moet leren om dingen los te laten zonder gevoelens van schuld (karma) en dat de man moet leren op zichzelf te kunnen vertrouwen en bouwen. Emotioneel op zijn eigen voeten kunnen gaan staan.

Ook hierin zie je dat de oplossing is dat beide leren op zichzelf te vertrouwen en bouwen. Vrij en onafhankelijk. Karmische relaties zijn vrijwel nooit langdurig en stabiele, liefdevolle relaties. Het zijn eerdere destructieve dan helende relaties. Vaak ligt de onderliggende bedoeling in het slagen om elkaar los te laten.


Een Karmische Relatie makkelijker ‘verbreken’

'Wanneer je in een karmische relatie zit, is het net alsof je er op een of andere manier niet mee kan stoppen: er is iets met de ander wat niet af is, waardoor je niet kan loslaten en verder gaan. Soms zodanig dat het een obsessie is geworden. De ander weet je op een of andere manier zodanig te triggeren dat je weer reageert en daardoor weer in een rollercoaster komt.

Onderbewust zit er vaak het idee dat de ander iets van ons heeft wat wij terugwillen. Je bent iets kwijtgeraakt door de ander, je ben beschadigd, je hebt veel tijd verloren, veel pijn gehad, veel dingen zijn aan je voorbij gegaan. En dat wil je allemaal terug, of tenminste volledig gecompenseerd hebben. Anders voelt het als een verlies.

Je grote liefde wakker maken

Wat je kan doen om je hiermee te helpen is om je voor te stellen dat er iemand is (in dit leven) met wie je wel precies zo kan samen zijn, zoals je zou willen. Waarin je gerespecteerd, gehoord en gezien wordt. Allemaal zodat jij kan zijn wie je echt wil zijn (en bent). Door iemand voor te stellen met wie dit wel kan, maak je jezelf los van je karmische relatie, omdat je daar niks meer van nodig hebt: je (nieuwe) grote liefde heeft dat allemaal.

Dankbaar en vergevingsgezind zijn

Ook kan je de ander bedanken en vergeven voor zijn of haar rol. Je karmische relatie moest al je pijnplekken aanraken, zodat je die kan helen en wel de relatie kan hebben die je zoekt (en eigenlijk zocht).

Het laten teruggeven van wat je kwijt bent geraakt

Een andere manier is om je karmische partner voor je te zien met een voorwerp wat van jou is geweest: dat voorwerp staat symbolisch voor wat jij kwijt bent geraakt bij/door hem/haar. Door het weer aan te nemen en in je lichaam te plaatsen, gelooft je onderbewustzijn dat datgene wat je kwijt was weer ‘terug’ is en daarmee ook weer voor je kan gaan werken ipv tegen je.

 

Helende Relaties Helen

Karakteristiek aan een helende of heilzame relatie is dat de partners elkaar respecteren zoals ze zijn, zonder dat ze de ander proberen te veranderen. Ze genieten van elkaar gezelschap en aanwezigheid, maar zij voelen zich niet wanhopig of eenzaam wanneer de partner er niet is.

In deze relatie geef je elkaar begrip, steun en aanmoediging aan je geliefde zonder dat je hun probleem probeert op te lossen. Er is vrijheid en vrede in de relatie. Natuurlijk kunnen er zo af en toe problemen of onbegrip zijn, maar de emoties die dit met zich meebrengt hebben een kort leven. Beide partners zijn bereid om te vergeven. Er is een hartenconnectie tussen hen als het resultaat. Omdat het niet een diepere laag van pijn triggert, hechten ze er niet zoveel waarde aan.

Emotioneel gezien zijn beide partners onafhankelijk. Zij halen hun kracht en welzijn niet uit de goedkeuring of de aanwezigheid van hun partner. Hij of zij vult geen gat in hun leven maar voegt iets nieuws en vitaals toe.

In een helende relatie kennen de partners elkaar uit een of meerdere vorige levens. Maar in deze gevallen is er vrijwel nooit een emotioneel karmisch probleem ervaren. Ze kennen elkaar uit vorige levens waarin ze elkaar steunden en aanmoedigden. Dit kan in allerlei rollen zijn geweest (opa-kleinkind, collega’s, vrienden, partners.)

SOULMATES

Soulmates zijn niet alleen maar romantische partners; het zijn die zielen met wie we talloze levens hebben gedeeld en een - onbreekbare - band hebben gevormd die de beperkingen van tijd en ruimte overstijgt.

Tweelingzielen

Tweelingzielen bestaan en ze zijn letterlijk wat het woord zegt: het zijn tweelingen: zielen met dezelfde gevoelsvibratie (of dezelfde geboortetijd). Ze zijn niet afhankelijk van elkaar op welke manier dan ook. Ze zijn ook niet man of vrouw. Maar ze zijn wel ‘into’ elkaar.

De reden van tweelingzielen is niet zoals je denkt om te leren.

Voorbeelden

en Ervaringen

uit Regressie- en Reïncarnatietherapie